Asbestveilig of niet asbestveilig ?
- Op deze pagina vindt u de volgende informatie:
- Wat betekent asbestveilig of niet asbestveilig ?
- Voor welke asbestmaterialen geldt er een verwijderingsplicht ?
- Asbestattest offerte, vraag hier vrijblijvend aan.
Wat betekent asbestveilig of niet asbestveilig ?
Elk asbestattest genereert een conclusie waarbij het totale inspectiegebied als ofwel ‘asbestveilig’ of ‘niet-asbestveilig’ wordt beschouwd. Een locatie is niet-asbestveilig als er asbestmaterialen werden aangetroffen met een verhoogd of hoog risico op vezelvrijgave.
Bepaalde asbesthoudende materialen met een laag risico kunnen eveneens aanleiding geven tot de conclusie “niet asbestveilig”. Concreet is dit het geval voor niet-hechtgebonden asbesthoudende materialen én asbestcementen toepassingen in de buitenschil: dak- en gevelbekledingen, dakgoten, rookgaskanalen en hemelwaterafvoerkanalen bestaande uit asbestcement als ze zich aan de buitenzijde bevinden. Dit zijn materialen die op dit ogenblik nog geen onmiddellijk risico vormen, maar waarvan we kunnen veronderstellen dat ze dat op termijn wel zullen doen. De Vlaamse overheid wil daarom deze toepassingen versneld weg hebben tegen 2034 (als streefdoel voor particulieren).
Deze conclusie is dus een puur beleidsmatige term om aan te geven welke materialen dienen te worden verwijderd om te kunnen spreken van een ‘asbestveilig Vlaanderen’. Het wil dus niet zeggen dat een niet-asbestveilig gebouw op dit moment onveilig is. De overheid wil hier louter aangeven of het gebouw al dan niet asbest(verdachte) materialen bevat die dienen verwijderd te worden conform het decreet inzake de verwijderingsplicht.
Zo moeten bepaalde toepassingen (limitatieve lijst) van asbestcementen materialen in de buitenschil (golfplaten, leien, …) altijd verwijderd worden om te kunnen spreken over asbestveilig en dit ongeacht hun toestand en/of laag materiaalrisico.
Zo zal een asbestattest met enkel een gevel in asbestcementen leien in goede staat altijd als conclusie “niet-asbestveilig” hebben, ook al houden die leien geen onmiddellijk risico in voor mens en omgeving.
Deze conclusie wordt bepaald op basis van 3 factoren die voor elk asbestverdacht en/of asbesthoudend materiaal door de asbestdeskundige in de databank worden ingevoerd:
- De soort (asbest)toepassing.
- Het materiaalrisico.
- De omgeving waarin het voorkomt.
Voor welke asbestmaterialen geldt er een verwijderingsplicht ?
Dit is een niet herwerkt uittreksel van het Ministerieel Decreet van 2011.
Artikel 33/5. (18/07/2022- …)
Elke eigenaar van een publieke constructie met risicobouwjaar is verplicht zijn constructie met risicobouwjaar tegen 1 januari 2034 te ontdoen van de volgende asbesthoudende materialen:
1° alle eenvoudig bereikbare niet-hechtgebonden asbesthoudende materialen met uitzondering van asbesthoudend pleisterwerk dat een laag risico vormt;
2° alle dak- en gevelbekledingen, dakgoten, rookgaskanalen en hemelwaterafvoerkanalen bestaande uit asbestcement als ze zich aan de buitenzijde bevinden.
Voor publieke constructies met risicobouwjaar waarvoor de eigenaar overeenkomstig artikel 33/9 over een asbestinventarisattest moet beschikken, bewijst dit attest of al dan niet aan de verplichting, vermeld in het eerste lid, is voldaan. Voor de andere constructies met risicobouwjaar kan de Vlaamse Regering bepalen hoe de naleving van deze verplichting kan worden aangetoond.
De Vlaamse Regering kan een uitstel voor een duur van maximaal twee jaar verlenen voor de uitvoering van de verplichting, vermeld in het eerste lid, zowel voor bepaalde doelgroepen als voor bepaalde categorieën van constructies met risicobouwjaar.
De Vlaamse Regering kan bepalen dat een uitstel kan worden bekomen tot 2040 als wordt aangetoond dat de verplichting, vermeld in het eerste lid, niet kan worden gerealiseerd zonder de openbare gezondheid of veiligheid in gevaar te brengen. De Vlaamse Regering bepaalt hiervoor de voorwaarden en de modaliteiten van de aanvraag.
Artikel 33/6. (18/07/2022- …)
Elke eigenaar van een publieke constructie met risicobouwjaar is verplicht om:
1° tegen 1 januari 2040 zijn constructie met risicobouwjaar asbestveilig te maken;
2° de asbestveilige toestand na 1 januari 2040 te behouden.
In het inspectieprotocol, vermeld in artikel 33/10, § 3, kunnen nadere regels worden vastgesteld omtrent de risico-evaluatie en het veilig beheer van asbesthoudende materialen.
Voor publieke constructies met risicobouwjaar waarvoor de eigenaar overeenkomstig artikel 33/9 over een asbestinventarisattest moet beschikken, bewijst dit attest of al dan niet aan de verplichting, vermeld in het eerste lid, 1°, is voldaan. Voor de andere publieke constructies met risicobouwjaar kan de Vlaamse Regering bepalen hoe de naleving van deze verplichting kan worden aangetoond.
Vraag hier vrijblijvend een offerte voor een asbestattest (of EPC):
Meer informatie over de prijs of leveringstermijn van een asbestattest kan u vinden bij asbestattest aanvragen of vraag meteen een offerte aan via het offerteformulier hieronder.