Energiezuinig renoveren

Op deze pagina vindt u de volgende informatie:

Wat (eerst) renoveren ?

De voordelen van energiezuinig renoveren zijn talrijk. Een beter wooncomfort. Lagere energiekosten. Bescherming van de woning tegen de invloeden van koud en vocht. U neemt geheel volgens eigen vermogen uw verantwoordelijkheid voor een beter milieu. En met een doordachte investering stijgt de waarde van uw woning doorgaans mee.

Om te bepalen wat je best zeker meeneemt in je renovatie is het noodzakelijk je woning eerst grondig te (laten) onderzoeken. Een architect of een energiedeskundige gaat alle bouwknopen, waar verschillende schildelen samenkomen, controleren op tekenen van vocht- of stabiliteitsproblemen. Verder zal ook worden bepaald hoe de technieken nog passen in je doelstellingen en welke impact aanpassingen zullen hebben op de rest van je renovatie.

Voorts controleer je best welke EPB (Energie Prestatie Binnenklimaat) – vereisten van toepassing zijn indien je de schildelen of technieken van je eenheid aanpakt want om de klimaatdoelstellingen te halen zijn er tal van regels opgelegd door de overheid. 

Tenslotte bekijk je ook op voorhand of er een omgevingsvergunning is vereist, wat vooral het geval is indien je de stabiliteit of het uiterlijk van je woning, of die van de omgeving, wijzigt. 

Totaalrenovatie

Maar waar begin je nu best mee ? Die vraag hoef je je niet te stellen in het geval van een totaalrenovatie. Bij zo’n renovatie pak je meteen alle schildelen van de woning aan met het dak, de muren, de ramen en deuren, de vloeren, en vervolgens de technieken die dan meteen optimaal zijn afgestemd op je duurzaam vernieuwde geïsoleerde woning.

Zo ben je ineens met alles klaar en geniet je sneller van het nieuwe comfort. Er zijn minder kosten omdat er efficiënter kan worden gewerkt zonder voorlopige opknap- en schoonmaakwerken tussen de verschillende werken door. Je neemt bij voorkeur één (hoofd)aannemer aan die verantwoordelijk is voor de correcte uitvoering van het volledige project. Doordat alle werken in de planning op elkaar kunnen worden afgestemd ben je met tijdige leveringen van materialen en beschikbaarheid van vaklui sneller klaar. Bij een totaalrenovatie weet je ook vooral wat die uiteindelijk gaat kosten.

Stapsgewijs energiezuinig renoveren

Maar wat indien een totaalrenovatie geen optie is ? In dat geval maak je toch best een totaalplan op van wat je uiteindelijk wilt bereiken zodat je bij elke stap van het renovatieproces rekening houdt met de aansluitingen en installaties die later volgen zodat je onnodige aanpassingen, kosten en hinder kan vermijden.

Vraag hiervoor zeker advies aan iemand met grondige kennis van zaken want stapsgewijs renoveren is een complex gegeven waarbij onwetend- of onachtzaamheid heel wat fysische problemen kan veroorzaken. Een energiedeskundige kan je voor zo’n 150 – 200 euro heel wat tijd en problemen, en bovendien duizenden euro’s helpen besparen.

Volgorde van energiezuinig renoveren

In welke volgorde kan je het best renoveren ? Dat hangt vooral af van de toestand van de woning, je situatie en je gewenste of vereiste comfort. Zijn er problemen die grote hinder of schade veroorzaken dan pak je die uiteraard best eerst aan. Zoniet kan je kiezen.

Heb je momenteel voldoende comfort in de ruimtes waar je het meeste tijd doorbrengt en je wilt je woning een algemene opknapbeurt geven waarbij de energiezuinigheid van de woning wordt geoptimaliseerd, dan begin je best met het schildeel waar de meeste warmte ontsnapt, het dak, en werk je zo geleidelijk naar beneden. Je pakt dus vervolgens de muren aan, de ramen en deuren, de vloeren, en tenslotte de technieken.

Maar wat als je momenteel in een verouderde woning geen basiscomfort hebt ? Steek je dan je waardevolle centen in het isoleren van het dak en de muren van ruimtes waar je overdag amper verblijft ? In dat geval kan je overwegen om eerst te investeren in het comfort van de ruimtes waar je wel overwegend verblijft, ze te isoleren waar dat eenvoudig kan en zo nodig je energieverbruik te minimaliseren zodat je energiekosten toch beperkt blijven.

Die ruimtes zijn voornamelijk de woonkamer, keuken, en indien het nog kan, de badkamer. Daarbij kan je best meteen de vloeren vernieuwen met de leidingen (en eventueel de bedrading) van je (toekomstige) technieken die je meteen op de juiste plaats legt. Overweeg daarbij ook vloerverwarming, zeker indien je voor een tegelvloer zou gaan, maar dat is geen noodzaak. Een parketvloer voelt ook nooit koud aan en met uitsluitend (overgedimensioneerde) radiatoren (en/of convectoren) leg je ook de basis voor een toekomst met verwarming op de lage temperatuur van een warmtepomp.

>> Hoeveel kost zo’n renovatie ?

Energiezuinig renoveren: Dak- (of zoldervloer-) isolatie

Het meeste warmteverlies gaat doorgaans doorheen het dak. Warmte stijgt nu eenmaal. In een evenredig (niet-) geïsoleerde woning is dat gemiddeld zo’n 26% van de totale warmte. Hoe lager en ruimer je woning, hoe hoger dat percentage ligt. Vaak is het dak, of de zoldervloer, ook dé plaats waar je eenvoudig (zelf) kan isoleren met een beperkt budget. 

Belangrijk: Tracht er steeds voor te zorgen dat de dakisolatie ofwel in (bij een hellend spanten- of gordingendak) of bovenop het dragend gedeelte van je dak komt zodat het (later) kan aansluiten over de binnenspouwbladen (draagmuren) tegen je gevelisolatie. Dit is belangrijk om zogenaamde koudebruggen te vermijden waarbij warme lucht snel afkoelt en condensatie veroorzaakt wat kan leiden tot ernstige vochtproblemen.

Energiezuinig renoveren: Muurisolatie

Het meeste warmteverlies gaat doorgaans doorheen het dak. Warmte stijgt nu eenmaal. In een evenredig (niet-) geïsoleerde woning is dat gemiddeld zo’n 26% van de totale warmte. Hoe lager en ruimer je woning, hoe hoger dat percentage ligt. Vaak is het dak, of de zoldervloer, ook dé plaats waar je eenvoudig (zelf) kan isoleren met een beperkt budget. 

Belangrijk: Tracht er steeds voor te zorgen dat de dakisolatie ofwel in (bij een hellend spanten- of gordingendak) of bovenop het dragend gedeelte van je dak komt zodat het (later) kan aansluiten over de binnenspouwbladen (draagmuren) tegen je gevelisolatie. Dit is belangrijk om zogenaamde koudebruggen te vermijden waarbij warme lucht snel afkoelt en condensatie veroorzaakt wat kan leiden tot ernstige vochtproblemen.

Energiezuinig renoveren: Ramen en Deuren

Ook hier gemiddeld 15 tot 25% warmteverlies afhankelijk van de verhouding raamoppervlak en het type beglazing in de woning. Vermijd enkele beglazing, zeker in een dakraam, van elke verwarmde ruimte. Toekomstgericht dienen zowat alle profielen (raamkaders) ouder dan 10 jaar (= zonder thermische onderbreking of met opvoldoende luchtkamers) en glas dat geen hoogrendementsglas is, te worden vervangen door moderne beter presterende versies.

Belangrijk: Denk aan verluchtingsroosters in de ramen voor ventilatie van je woning. Enkele ventilatoren in de vochtige sanitaire ruimtes in combinatie met verluchtingsroosters geven je al voor weinig geld een degelijk C-systeem, indien een D-systeem (mechanische toe- en afvoer van lucht, al dan niet met warmterecuperatie van vervuilde warme lucht) een te hoge investering voor je is.

Energiezuinig renoveren: Vloerisolatie

Ook de laagste vloer in je woning genereert zo’n 8-12% warmteverlies indien (on-)geïsoleerd in overeenstemming met de andere schildelen van je woning. Grond isoleert beter dan een (kruip-)kelder al kan je het plafond van de kelder wel relatief eenvoudig isoleren waardoor die een pak beter beschermt dan grond. De gunstige impact van vloerisolatie is sterk afhankelijk van de verhouding van de perimeter van die vloer en de oppervlakte, vooral bij onvoldoende geïsoleerde muren. Onder perimeter verstaat men de totale lengte van de vloer die grenst aan de buitengevel. Hoe groter de ruimte en kleiner de perimeter (bvb slechts één kortere zijde grenst aan de buitengevel) hoe groter het positief effect van de vloerisolatie. Daarentegen zal men in een kleinere ruimte in de hoek van een woning (met minstens twee zijden grenzend aan de buitengevel) minder effect waarnemen. 

Belangrijk: Ook hier sluit je de vloerisolatie best aan op de gevelisolatie, zoniet kan er onderaan de muur condensatie optreden. Bij renovatie is dit echter heel moeilijk te realiseren. Je kan dan de gevelisolatie best zo diep mogelijk onder de grond doortrekken, en de onderkant van je muren behandelen met een vochtwerende verf.

Energiezuinig renoveren: Technieken

Met technieken worden de installaties in de woning bedoeld die bijdragen tot de energieproductie, het transport of het verbuik. Dit zijn electriciteit, verwarming, sanitair warm water en ventilatie. 

Meer over de verschillende technieken in de woning op deze pagina van mijnbenovatie.be.

Renovatie-advies offerte

Naast advies kan u ook een EPC aanvragen waarbij de energiedeskundige met u kan bespreken welke ingrepen tot welk resultaat zullen komen.

Bedankt voor uw aanvraag. 

We doen ons best om uw aanvraag binnen de 24 uur te beantwoorden.