Asbestonderzoek in uw woning of pand

Vooraleer u een asbestattest kan bekomen moet er een asbestonderzoek in uw woning of pand plaatsvinden. Tijdens dat onderzoek wordt nagegaan welke materialen in uw woning asbest kunnen bevatten. 

Dit moet gebeuren door een gecertificeerd asbestdeskundige, een door de overheid erkend asbestdeskundige die door middel van een asbestinventaris een asbestattest kan leveren. Hij of zij volgt daarbij een strikt protocol, voert een grondige inspectie uit en rapporteert vervolgens de inspectiegegevens in een databank van de OVAM, die op haar beurt het asbestattest aflevert.

Wat mag u verwachten van een asbestonderzoek in uw woning of pand ?

Voorafgaand aan het plaatsbezoek zal onze asbestdeskundige zijn onderzoek voorbereiden op basis van de informatie die u aanlevert. Hij gaat na welke bestaande informatie over uw eigendom bruikbaar is en zal op basis daarvan aftoetsen of u werkelijk een asbestattest nodig heeft. We bespreken samen de grootte van het inspectiegebied en een datum voor het plaatsbezoek.

Eens ter plaatse overloopt hij nog eens alle kenmerken van de opdracht met u. Hij inspecteert alle ruimten op zoek naar asbestverdachte materialen. Dat zijn materialen waarvan de asbestdeskundige uit zijn expertise en zijn ervaring weet dat die asbest kunnen bevatten. Hij volgt daarbij een strikt protocol opgesteld door het OVAM, de maatschappij die ondermeer instaat voor de afbouw van asbest in Vlaanderen. Hij voert standaard een niet-destructief onderzoek uit en zal dus geen elementen van uw eigendom beschadigen of demonteren.

Om aan te tonen dat een asbestverdacht materiaal geen asbest bevat, moet de asbestdeskundige een klein staal nemen. Hij zal dat steeds trachten doen op een plaats die het minst opvalt, in een berging, een hoekje van de kamer, achter een voorwerp, onder een radiator. De schade bij een staalname is dan ook zeer beperkt. Hij zal de plaats veilig achterlaten door de eventueel aanwezige asbestvezels vast te zetten door middel van een fixeermiddel. Bij een eventuele staalname van het pleisterwerk zal onze asbestdeskundige de kleine opening herstellen met behulp van een witte vulpasta (zie afbeeldingen hieronder).

 

Onze asbestdeskundige zal asbestverdachte en/of asbesthoudende materialen opmeten en er foto’s van nemen. Hij dient hierbij zowel detailfoto’s van het materiaal als overzichtsfoto’s van de locatie te nemen. Hij zal dit steeds doen met respect voor uw privacy. Het spreekt voor zich dat de foto’s enkel mogen worden gebruikt in het kader van de asbestinventarisatie.

Tenslotte organiseert de asbestdeskundige eventuele staal analyses en voert hij alle gegevens in een digitale databank van de OVAM in. Vervolgens vraagt de deskundige een asbestattest aan bij de OVAM. Na ontvangst, bezorgt de deskundige het asbestattest asbestinventarisatie aan u.

Hieronder ziet u de beperkte schade voor staalname én de herstelling van de muur of het plafond na staalname door onze asbestdeskundige.

Asbestattest asbestonderzoek voor staalname
Staalname pleister bij asbestonderzoek voor asbestattest
Asbestattest asbestonderzoek na staalname
Herstelling na staalname bij asbestonderzoek voor asbestattest

Wat verwacht onze asbestdeskundige van u als eigenaar ?

Indien er vroeger reeds een asbestonderzoek werd uitgevoerd of u heeft informatie over reeds uitgevoerde renovatiewerken of ingesloten asbest, laat dit dan tijdig aan de asbestdeskundige weten. Dit kan het plaatsbezoek en de asbestinventarisatie vlotter doen verlopen.

De bewijslast om aan te tonen dat een constructie, of een deel ervan, een recenter bouwjaar heeft dan 2000, ligt bij de eigenaar. Een uittreksel uit de kadastrale legger primeert maar dit kan ook een (aanvraag tot) vergunning zijn, offertes, facturen, waaruit het bouwjaar volgens welbepaalde regels kan worden afgeleid. Zorg dus best tijdig voor het plaatsbezoek naar documenten die het bouwjaar kunnen aantonen.

De asbestdeskundige zal ook (eenvoudige) plannen opmaken waarop de locaties van alle asbesthoudende en/of asbestverdachte materialen worden aangeduid. Indien u over bouw- en verdiepingsplannen beschikt en u die vooraf kan bezorgen kan u een korting bekomen op de prijs want als de plannen overeenkomen met de werkelijke situatie dan dient de asbestdeskundige de ruimtes niet opnieuw in detail op te meten en uit te tekenen.

Het is aan u als opdrachtgever om ervoor te zorgen dat het volledige inspectiegebied toegankelijk is zodat hij de inventarisatie met zo weinig mogelijk onderzoeksbeperkingen kan uitvoeren. Onderzoeksberperkingen van tijdelijke aard (gesloten deuren, hindernissen, onveilige situaties) dienen eerst te worden verholpen alvorens een asbestinventarisatie in de databank kan worden gefinaliseerd.

Controleer dus best vooraf of alle deuren, poorten, luiken en kasten (ook kleinere), kunnen worden geopend. Vermijd dat de asbestdeskundige in contact kan komen met een gevaarlijke hond of wespennest en tracht alle doorgangen vrij te houden van spullen, opgeslagen materialen of overwoekerende vegetatie. Vermijd dat de asbestdeskundige een tweede keer dient langs te komen want dat brengt uiteraard extra tijd en kosten met zich mee.

Laat de asbestdeskundige stalen nemen indien nodig. Als de asbestdeskundige geen staal neemt van wat in het protocol als asbestverdacht materiaal moet worden beschouwd, dan wordt het materiaal automatisch beschouwd als asbesthoudend. Dit kan een impact hebben op de waarde van het gebouw(deel) en een toekomstige renovatie duurder maken. Vermijd dus dat bepaalde delen onterecht beschouwd worden als asbesthoudend door de asbestdeskundige de stalen te laten afnemen die hij voorstelt.

Van sommige materialen weet de asbestdeskundige uit zijn expertise of ze met quasi zekerheid asbest bevatten. Van die materialen zal hij dan ook voorstellen om geen staal te nemen en u zo onnodige kosten te besparen. Maar uiteindelijk mag u beslissen of er, en welke, stalen worden genomen. De asbestdeskundige zal u duidelijk inlichten wat de opties zijn.

We willen de kosten voor een asbestattest absoluut zo laag mogelijk houden en dan vooral de kosten van staalnames. Want het is dankzij die staalnames dat we het asbest in de gebouwen kunnen traceren en bovendien ook asbestverdachte materialen als asbestvrij kunnen identificeren. Daarom rekenen we bovenop de kosten van de labo analyses, geen eigen kosten aan voor het nemen van de stalen, ze te beheren, het organiseren van de labo analyses en het nadien ingeven van de resultaten in de databank. Zo kan u erop vertrouwen dat we enkel stalen nemen in dienst van u en niet uit eigen geldgewin. Het verwerken van de stalen zelf doen we volledig gratis.

Meer informatie over het verloop van de asbestinventarisatie voor het verkrijgen van een asbestattest leest u op de website van het OVAM

Van welke asbestmaterialen zal een gecertificeerd asbestdeskundige een staal nemen ?

De volgende materialen zijn in een constructie of gebouw met risicobouwjaar volgens het inspectieprotocol altijd asbestverdacht en bijgevolg asbesthoudend, tenzij een monstername én analyse door een erkend laboratorium ze asbestvrij verklaart.

Als eigenaar kan u dus best de asbestdeskundige een staal laten nemen van deze materialen om ze door een erkend labo als asbestvrij te kunnen verklaren.

  • Platen type Pical : Vezelkartonplaten die door toevoeging van asbestvezels brandwerend en/of isolerend werden gemaakt en vooral werden gebruikt in ontluchtingskanalen en technische ruimtes. Ze hebben vaak aan één zijde een gewafeld patroon en komen vaak voor in de wanden van oude keuken- en badkamerkasten en verlaagde of ‘valse’ plafonds.
  • Zwarte lijm : Vaak aangebracht onder oude vinyltegels die vaak ook zelf asbesthoudend zijn en de oude faillencetegels.
  • Mastiek : Voornamelijk rondom ruiten, vensters en dorpels, en voegen van twee aaneengesloten gevelelementen.
  • Bitumen : Dakbedekking vaak beter gekend als ‘roofing’. Staalname hiervan is niet aangewezen indien er een schaderisico is.
  • Spuitasbest : Een soort poeder dat werd gespoten op stalen constructie-elementen om de brandwerendheid te verhogen. Bevat een héél  gevaarlijke asbestsoort en komt gelukkig niet veel meer voor.
  • Leidingisolatie Isolatiemateriaal rond leidingen, vaak verweven met gips.
  • Pleisterwerk : Soms werden ook hier asbestvezels in verwerkt wat bij sloop of renovatie een groot blootstellingsgevaar kan veroorzaken.
  • Crepi : Dit is het pleisterwerk op de buitengevel waarbij soms asbestvezels werden verwerkt.

Van asbesttoepassingen op cementbasis zoals ondermeer golfplaten, onderdakplaten, dak- en gevelleien, goten en afvoerbuizen, schoorsteenkappen en gevelplaten worden vanwege de producenten hun marktdominantie algemeen aangenomen dat ze asbesthoudend zijn en tonen labo-analyses uiterst zelden het tegendeel aan.

Vraag hier vrijblijvend een offerte voor een asbestattest (of EPC):

Meer informatie: Lees meer over de wetgeving van een asbestattest bij verkoop, de prijs van een asbestattest of hoe lang het verkrijgen van een asbestattest duurt.

Vraag om een vrijblijvende offerte via het formulier hieronder of via de pagina Asbestattest aanvragen.

U kan hier terecht voor asbestattesten, EPC certificaten of keuringen aanvragen voor woningen gelegen in en rondom Gent (Mariakerke, Wondelgem, Drongen, Gentbrugge, Ledeberg, Oostakker, St.-Amandsberg, Zwijnaarde, enz), Destelbergen, Melle, Merelbeke, Laarne, Wetteren, Lochristi, De Pinte, Sint-Martens Latem, Gavere, Nazareth, Deinze, Evergem en Lievegem.

Heeft u zowel een EPC als een asbestattest nodig van een gebouw dat in 1 bezoek door de deskundige kan worden onderzocht dan kan u bovendien van een korting genieten op de prijs van een EPC en asbestattest samen.

Bedankt voor uw aanvraag. 

We doen ons best om uw aanvraag binnen de 24 uur te beantwoorden.