Asbestattest bij Verkoop of Schenking

Een asbestattest, of languit een asbestinventarisattest, is een document dat aangeeft of er al dan niet asbest aanwezig is in een gebouw of constructie. Het doel van het attest is om de gezondheid van de bewoners en gebruikers van het gebouw te beschermen en de verspreiding van kankerverwekkende asbestvezels te voorkomen. Daarom is steeds een asbestattest bij verkoop of schenking vereist.

Op deze pagina verneemt u voor welke gebouwen zo een attest vereist is, wanneer het beschikbaar moet zijn en wie het asbestattest voor u kan en mag opmaken.

Voor welke gebouwen is een Asbestattest bij Verkoop / schenking vereist ?

Alle ‘toegankelijke‘  constructies met ‘risicobouwjaar‘ én met een (gezamenlijke) grondoppervlakte groter dan 20 m² of deel uitmakend van een bouwkundig geheel dat groter is dan 20 m² (bijvoorbeeld een serie garageboxen) hebben een asbestattest nodig.

Met toegankelijke constructie bedoelt men een ruimte met een dak en een stahoogte van 175 cm.

Met risicobouwjaar wordt bedoeld een bouwjaar van 2000 of ouder, dus alles van vóór 01/01/2001. Hier is het jaar in de kadastrale legger (het kadaster) bepalend wat je kan vinden in je woningpas. Vind je dat niet terug dan kan het bouwjaar ook worden afgeleid van documenten gerelateerd aan de bouw of verbouwing waarbij men een aantal jaar zal bijtellen om tot het ‘afgewerkte’ bouwjaar te komen :

  • Het jaar uit documenten na oplevering + 0 jaar = bouwjaar (facturen, EPB-verslagen, opleveringen)
  • Documenten tijdens de werken + 1 jaar = bouwjaar (uitvoeringsplannen, onderdelen, lastenboeken, offertes)
  • Documenten van net vóór de werken + 2 jaar = bouwjaar (goedkeuring vergunning)
  • Documenten van ver vóór de werken + 3 jaar = bouwjaar (aanvraag vergunning)
Indien meerdere documenten uit verschillende fases van de bouw voorhanden zijn primeren de documenten uit de laatste fase.

Het kan zijn dat er meer dan één asbestattest is vereist. Want niet alle gebouwen of ruimtes kunen zomaar in éénzelfde attest worden opgenomen.

Men spreekt hier van een ‘inspectiegebied’ waarvoor geldt dat er per inspectiegebied slechts 1 attest kan worden opgemaakt. Wat of hoe groot dat inspectiegebied is kan je bepalen in samenspraak met de asbestdeskundige, in achtneming van de volgende regels :

Voor elk inspectiegebied en bijgevolg elk asbestattest geldt :

  • Maximaal 1 attest per (nieuwe) eigenaar.
  • Maximaal 1 wooneenheid (dus bvb geen 2 appartementen samen)
  • Maximaal 1 inspectielocatie (postadres)
  • Enkel op eenzelfde perceel of verspreid over aangrenzende percelen. Ze horen elkaar werkelijk te raken dus niet gescheiden door andere percelen of bijvoorbeeld een openbare (water)weg.
Het gaat hier dus enkel om maximaal 1 wooneenheid per attest, andere gebouweenheden zoals winkels, kantoren, horeca, magazijnen mogen meermaals in eenzelfde attest worden opgenomen, apart, of samen met maximaal één wooneenheid.

Ook kan een asbestattest bij verkoop nooit constructies bevatten die niet deel uitmaken van de verkoop. Dus men mag aan de koper bijvoorbeeld geen attest geven van een volledig gebouw terwijl men slechts een gedeelte ervan verkoopt. Of van een appartement met een garagebox terwijl men enkel het appartement verkoopt.

Omgekeerd kan men wel een inspectiegebied vrijwillig opsplitsen in meerdere inspectiegebieden, bvb een appartement, een winkel en een kantoor. In dat geval zal er naast de asbestattesten voor elk van deze deelinspectiegebieden vanaf mei 2025 ook een attest gemeenschappelijke delen worden vereist.

Meer details hierover lees je op https://www.vlaanderen.be/het-asbestattest

Wanneer moet het asbestattest bij verkoop / schenking worden opgemaakt ?

Dit geldt al vanaf 23 november 2022. Sindsdien moet bij een zogenaamde ‘overdracht tussen levenden‘ een asbestattest worden opgemaakt. Het gaat hier dus om een verkoop of schenking, maar ook over het louter overdragen van het vruchtgebruik, een erfpacht, een opstalrecht of een zakelijk recht van gebruik.

Er is geen asbestattest vereist bij een erfenis maar wel bij een overdracht tussen mede-erfgenamen.

Wanneer moet het asbestattest bij verkoop / schenking aanwezig zijn ?

Vóór de ondertekening van de zogenaamde onderhandse akte, het eerste formeel akkoord voor de overdracht van het gebouw(deel) tussen koper en verkoper. In de praktijk zal de koper vaak om een asbestattest vragen voorafgaand aan de prijsonderhandeling.

Let op : Zonder een geldig asbestattest kan de verkoopsovereenkomst eenzijdig door de verwerver worden geannuleerd !

Wat met de gemeenschappelijke delen van een gebouw ?

Voor de gemeenschappelijke delen van een (appartements)gebouw is een apart asbestattest nodig. Dit attest omvat alle ruimten die geen deel uitmaken van de private ruimtes zoals bijvoorbeeld de gemeenschappelijke inkom- en traphal, de lift of het stooklokaal. Voor deze delen geldt de verplichting van een asbestattest bij verkoop pas voor 1 mei 2025.

Tegen 2032 moeten alle toepasselijke constructies, ook de gemeenschappelijke delen van een gebouw over een asbestattest beschikken, ook indien ze niet worden verkocht.

Is een asbestattest bij verhuur verplicht ?

Neen. Een gebouw verhuren vereist geen asbestattest, het is enkel verplicht bij verkoop van een gebouw.

Wel dien je, indien het gebouw dat wordt verhuurd al over een asbestattest beschikt, een kopie van dat asbestattest aan de verhuurder te overhandigen.

Hoe lang is een asbestattest geldig ?

Standaard is een asbestattest 10 jaar geldig. Echter in het geval er een hoog materiaalrisico aanwezig is, of indien zich een onderzoeksbeperking voordeed waardoor niet alle ruimtes voldoende konden worden geïnspecteerd, kan dit verkort worden tot slechts 5 jaar.

Wat staat er op een asbestattest ?

Het asbestattest bevat minstens:

  • De gegevens ter identificatie van het gebouw(deel)
  • Een overzicht van alle asbesthoudende en/of asbestverdachte materialen waarvoor (moet ik asbest verwijderen ?) een verwijderingsplicht geldt.
  • Een risico-evaluatie van de asbesthoudende materialen.
  • Een advies over dringende maatregelen die dienen genomen te worden om eventueel blootstellingsgevaar te voorkomen of in te perken.
  • De geldigheidsduur, de datum, de samenvattende conclusie en de unieke code van het asbestattest.

Wat maakt het asbestattest op ?

Een asbestattest, vereist bij verkoop, is het resultaat van een asbestonderzoek in uw woning, en kan enkel worden opgemaakt door een gecertificeerd asbestdeskundige, een door de overheid erkend expert.

Vraag hier vrijblijvend een offerte voor een asbestattest (of EPC):

Meer informatie: Lees meer over het werk en de verantwoordelijkheden van een gecertificeerd asbestdeskundige, de prijs van een asbestattest of hoe lang het verkrijgen van een asbestattest duurt.

U kan hier terecht voor asbestattesten, EPC certificaten of keuringen aanvragen voor woningen gelegen in en rondom Gent (Mariakerke, Wondelgem, Drongen, Gentbrugge, Ledeberg, Oostakker, St.-Amandsberg, Zwijnaarde, enz), Destelbergen, Melle, Merelbeke, Laarne, Wetteren, Lochristi, De Pinte, Sint-Martens Latem, Gavere, Nazareth, Deinze, Evergem en Lievegem.

Heeft u zowel een EPC als een asbestattest nodig van een gebouw dat in 1 bezoek door de deskundige kan worden onderzocht dan kan u bovendien van een korting genieten op de prijs van een EPC en asbestattest samen.

Vraag om een vrijblijvende offerte via het formulier hieronder of via de pagina Asbestattest aanvragen.

Bedankt voor uw aanvraag. 

We doen ons best om uw aanvraag binnen de 24 uur te beantwoorden.